Home / TV / Ny serie om yrkesgrupp

Mäklarna. Solsidan. Kontoret. Pappas pengar. Det har gjorts många svenska tv-serier de senaste åren där titlarna är lika informativa som namnen på P1:s program. Många av dessa serier har också blivit succéer. Nu är det snart dags för SVT att kommentera samtiden i en ny serie med ett mycket talande namn. Det handlar om serien Coacherna.

I huvudrollerna ser vi Cecilia Frode, Vanna Rosenberg och Lena Endre. De spelar tre kvinnor som gått en coachutbildning tillsammans, och som bestämmer sig för att starta en firma när utbildningen är slut. På känt seriemanér är det tre kvinnor med väldigt olika personlighet: Endres karaktär är en f.d. sjuksköterska som bränt ut sig, Rosenbergs karaktär är enligt uppgift ”väldigt flummig” och Cecilia Frode berättar om sin karaktär i en intervju i DN.

”Vansinnigt sjukt frisk”

I artikeln beskriver Frode sin karaktär Natali som en ”vansinnigt sjukt frisk” kvinna. Det skulle nog kunna få de flesta att ana oråd. Frode säger att hennes karaktär har ett ytligt förhållningssätt till coachning och egentligen mest bryr sig om sitt eget yttre. För att få en känsla av hur en sådan coach skulle kunna vara förberedde Frode sig för rollen genom att läsa coachspalter i tidningar som handlar om bl.a. fitness.

Tjusningen med en yrkesgrupp som coacher är att själva jobbet ger ganska mycket stoff till en tv-serie. Pappersfirman i The Office gav inget stoff i sig självt, utan karaktärerna fick stå för all dynamik i serien. Efter att ha sett serien visste man heller inte riktigt vad företagets verksamhet handlade om. Coacher har alla däremot en bild av, även om denna bild inte nödvändigtvis behöver överensstämma med verkligheten.