Home / Nöje / Skatt på streamingtjänster

Vi har tidigare skrivit om illegal streaming om hur den växer och är nära på omöjlig att stoppa – detta till trots företag som Netflix och Viaplay. Men trots att det är otroligt sorgligt, och självklart störande, att folk fortsätter att streama online trots andra billiga alternativ så finns det inget alternativ. Vi kan inte stoppa det på annat sätt än att ge böter och det går inte att kontrollera den illegala streamingen.

Men den legala streamingen fortsätter i alla fall att utvecklas, vilket såklart är postivit. Nu har det även blivit som så att man har infört en nöjesskatt på streaming i Chicago. Det srkiver tidningen Veckans Affärer i en artikel här. Så här står det:

Enligt SlashGear innebär den nya nöjesskatten att abonnenter tvingas betala skatt på 9 procent för sina strömmande underhållningstjänster, vilket väntas fylla på stadskassan med 12 miljoner dollar per år, skriver SlashGear. Samma skatt kommer att börja gälla för företag från och med 1 september.

Detta gäller som sagt inte i Sverige än, men det kanske kommer att bli någonting vi kan vänta oss. Om detta skulle tillkomma även i Sverige är det nog många som kommer att protestera och anse att det är pengar som man inte bör röra. Men samtidigt, det är ju förståeligt att staten behöver få in pengar och nog kan det väl vara bra om det är en skatt på det vi anser nöje? Sedan kommer man mest troligt inte ens att märka av att den dras, eftersom det är Netflix och liknande bolag som kommer att betala den. Kanske kommer de att höja priset, men med tanke på vad man får ut av deras tjänster bör man kunna leva med en höjning. Tänk annars tillbaka hur det var för bara 10 år sedan. Då var du fast vid din tv utan möjlighet att själv välja vad du ska se när. Vill du ha så igen?

filmrulle